Inne

Substancje zwane goryczami (amara) i przyprawy korzenne (aromatica) pobudzają wydzielanie soku żołądkowego w fazie nerwowej. Takie surowce roślinne, jak kora chinowa (Cortex Cinchonae), nasiona kulczyby (Strychnos nux vomica), korzeń goryczki (Radix Gentianae), zawierają gorycze. Z tych i innych surowców roślinnych sporządza się nalewki lub wyciągi (np. Tinctura Cinchonae composita lub Tinctura amara), które podaje się w ilości 20-50 kropli w łyżce wody przed posiłkiem. Takie przyprawy aromatyczne, jak pieprz, imbir, goździki, kminek, cynamon powinny urozmaicać posiłki chorych cierpiących na niedokwaśność.

Leki wywołujące wymioty (emetica) w małych dawkach działają so- kopędnie, np. korzeń wymiotnicy (Radix Ipecacuanhae – 20 mg). Napary z korzenia wymiotnicy mogą być składnikiem mieszanek recepturo- • wych o działaniu sokopędnym.

Do diagnostyki używany jest silny stymulator wydzielania – histamina. Histaminę (Histaminum dihydrochloricum – 1 mg podskórnie) oraz jej pirazolowy izomer betazol (Histalog 50 mg podskórnie) stosuje się w celu ustalenia maksymalnej zdolności wydzielniczej żołądka (u osób zdrowych 200 ml soku żołądkowego na godzinę), w tym przeciętnie 12 mmol/1 (12 mEq) kwasu solnego/l h.

Leave a Reply