Kwas foliowy

Kwas foliowy (kwas pteroiloglutaminowy, witamina Mi), występuje w zielonych częściach roślin, w drożdżach, w wątrobie i śledzionie, a także jest syntetyzowany przez bakterie przewodu pokarmowego.

Kwas foliowy oraz jego aktywna postać kwas folinowy odgrywają istotną rolę w biosyntezie kwasów nukleinowych oraz w procesach trans- metylacji i transformylacji. Niedobór kwasu foliowego powoduje zaburzenia czynności szpiku (niedokrwistość makrocytarna, leukopenia, trom- bocytopenia), zaburzenia jelitowo-żołądkowe (nudności, biegunki, ogólne wyniszczenie) oraz u osób młodych zahamowanie wzrostu.

W przeciwieństwie do hipowitaminozy B13 niedobór kwasu foliowego nie prowadzi do powstania zaburzeń neurologicznych. Niemniej stosowanie w niedokrwistości złośliwej wyłącznie kwasu foliowego bez witaminy B12 jest błędem sztuki lekarskiej, gdyż kwas foliowy nie tylko nie wpływa na objawy neurologiczne choroby, ale nawet może je nasilać.

Leave a Reply