Kwas solny

Kwas solny jest wytwarzany przy udziale anhydrazy węglowej w komórkach okładzinowych błony śluzowej żołądka z dwutlenku węgla, wody i chlorku sodowego. Kwas solny w soku żołądkowym może osiągnąć największą wartość równą 150 mmol/1 (150 mEq/l), a pH soku żołądkowego wynosi 1,5-2,2, co stwarza optymalne warunki dla trawienia białek przez pepsynę.

Zastosowanie. Farmakopealny 10% roztwór kwasu solnego (Acidum hydrochloricum dilutum) jest stosowany w dawce 5-20 kropli na szklan-

kę wody przed posiłkiem. W celu oszczędzania szkliwa zębów należy pić roztwór kwasu przez szklaną rurkę. Kwas solny jest również stosowany jako składnik mieszanek recepturowych. Znalazł zastosowanie głównie jako środek pobudzający łaknienie oraz w niedokwaśnym nieżycie żołądka. Kwas solny pobudza humóralną fazę wydzielania soku żołądkowego i motorykę żołądka.

Leave a Reply