Witamina Bs

Witamina B2 (ryboflawina, laktoflawina) jest związkiem flawinowym, występującym w drożdżach, mleku, maśle oraz białku jaj. Fosforan rybo- flawiny (FMM – mononukleotyd flawiny) oraz dinukleotyd flawinoade- ninowy (FAD) stanowią biologicznie aktywne postacie witaminy B2, spełniające jako koenzymy istotną rolę w oddychaniu tkankowym.

Niedobór witaminy B2 charakteryzuje się zapaleniem błony śluzowej jamy ustnej, zapaleniem języka, zajadami, zapaleniem skóry, łzawieniem, obrzękiem i przekrwieniem rogówki (waskularyzacją rogówki), zmętnieniem rogówki, stanami zapalnymi błon śluzowych przewodu pokarmowego (biegunka, wrzodziejące zapalenie jelita cienkiego, upośledzenie wchłaniania) oraz niedokrwistością i zmianami zwyrodnieniowymi w oun, powodującymi zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci. Przyczynami hipowitaminozy są niedożywienie lub niewłaściwe żywienie, zaburzenia trawienia lub upośledzenie czynności wątroby.

Leave a Reply