Witamina C

Witamina C (kwas askorbowy) występuje w zielonych częściach roślin. Szczególnie duże ilości witaminy C znajdują się w dzikiej róży, czarnej porzeczce oraz zielonej papryce. Kwas askorbowy oraz kwas dehydro- askorbowy tworzą układ oksydacyjno-redukcyjny, odgrywający istotną rolę w oddychaniu tkankowym oraz warunkują przebieg wielu procesów metabolicznych, m.in. biorą udział w syntezie hormonów kory nadnerczy i insuliny, w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu przeciwciał, w tworzeniu kwasu hialuronowego w fibroblastach, w przemianie kwasu foliowego w kwas folinowy oraz w metabolizmie tyrozyny.

Niedobór witaminy C powoduje wystąpienie gnilca, charakteryzującego się dystrofią tkanki łącznej, skazą krwotoczną, niedokrwistością oraz zmniejszeniem odporności. W wyniku zaburzeń czynności tkanek łącznych fibrobiasty wytwarzają zmniejszone ilości włókien kolagenowych oraz połączeń kwasu hialuronowego z białkiem. W wyniku tego kości stają się porowate, a wokół nich pojawiają się procesy zapalne. Naczynia krwionośne stają się kruche, łamliwe, co powoduje łatwo ich pękanie oraz powstawanie wybroczyn i wylewów krwawych. Występują zaburzenia kostnienia zębów, które łatwo ulegają próchnicy. Wytwarza się stan zapalny ozębnej i przyzębia, .co łącznie ze zmianami w zębo- dołach i wtórnym zakażeniem powoduje gnilne zapalenie dziąseł oraz wypadanie zębów. Na skutek zmniejszonej odporności dochodzi do utrudnionej regeneracji powstających zmian. Hipowitaminoza występuje zazwyczaj pod koniec zimy, z reguły w strefie umiarkowanej. Przyczyną hipowitaminozy C jest niedostateczna dostawa witaminy (odżywianie się konserwami), utrudnione wchłanianie (wymioty, biegunki) lub nadmierne jej zużycie, które występuje w przebiegu chorób zakaźnych, w ciąży, w zatruciach, w nadczynności gruczołu tarczowego oraz w chorobach wątroby.

Leave a Reply