Witamina H

Witamina H (biotyna) jest kwasem organicznym zawierającym w budowie swojej cząsteczki połączony z mocznikiem pierścień tiofenowy. Biotyna jest syntetyzowana przez bakterię przewodu pokarmowego, a ponadto występuje w połączeniu z białkami w drożdżach, wątrobie i wielu pokarmach.

Witamina H jest koenzymem wielu enzymów katalizujących reakcje karboksylacji oraz odgrywa istotną rolę w wiązaniu przez tkanki i przenoszeniu do właściwych akceptorów dwutlenku węgła. Niedobór witaminy H charakteryzuje się suchym zapaleniem skóry połączonym z łuszczeniem się naskórka, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (brak łaknienia, nudności, zaburzenia trawienia), zanikiem brodawek języka (język geograficzny) i sennością, bólami mięśniowymi, nerwobólami, nie-znaczną niedokrwistością oraz zmianami w ekg. Najczęstszą przyczyną hipowitaminozy H jest wyjałowienie przewodu pokarmowego podczas leczenia antybiotykami o szerokim zakresie działania.

Witamina FI znalazła zastosowanie w dermatologii w leczeniu łuszczycy, łojotoku, łysienia łojotokowego oraz trądzika młodzieńczego.

Leave a Reply