Witaminy K

Witaminy K są niezbędne do produkcji przez wątrobę protrombiny oraz innych czynników warunkujących prawidłowe krzepnięcie krwi (czynnik VII, IX i X). Poza tym witaminom K przypisuje się właściwości oksydoredukcyjne oraz inaktywujące niektóre enzymy, zawierające grupy sulfhydrylowe, co m.in. ma ułatwić przechodzenie fibrynogenu w fi- brynę.

Hipowitaminoza K charakteryzuje się skazą krwotoczną spowodowaną hipoprotrombinemią. Obserwuje się m.in. krwawienia z przewodu pokarmowego, krwotoki z nosa, krwotoki pooperacyjne oraz krwiomocz. Przyczyną hipowitaminozy jest najczęściej upośledzenie wchłaniania jelitowego (żółtaczka mechaniczna), leczenie podawanymi doustnie antybiotykami o szerokim zakresie działania lub zatrucie antywitaminami K. Hiperwitaminoza K charakteryzuje się zwiększeniem krzepliwości krwi (zakrzepica), hemolizą, uszkodzeniem nerek (porfirynuria, białkomocz, krwiomocz) i wątroby oraz powiększeniem śledziony. Dożylne podanie dużych dawek witaminy K może spowodować zaburzenia oddechu, bóle w klatce piersiowej, a nawet śmierć.

Naturalne witaminy K wchłaniają się z przewodu pokarmowego wyłącznie w obecności kwasów żółciowych, najpierw do układu chłonnego. Natomiast syntetyczne witaminy wchłaniają się bezpośrednio do krwiobiegu i nie wymagają obecności żółci. Witaminy K są magazynowane w ograniczonym stopniu w tkankach, w których są bardzo powoli rozkładane. Z tego względu objawy hipoprotrombinemii pojawiają się po kilku tygodniach od momentu zaburzeń wchłaniania tych witamin. Witaminy K znalazły zastosowanie w zwalczaniu hipoprotrombinemii, spowodowanej ich niedoborem w zapobieganiu krwawieniom u noworodków oraz w przypadku przedawkowania leków przeciwzakrzepowych z grupy anty wita min K.

Leave a Reply